...

Location- Thalayolapparambu,india

Area- 2500 sqft

Category- Residence

Photography- Midhul k @k_midhul

Year-

Structural consultant- Spacefraction

This project sits in the suburbs of Kottayam, Thalayolapparambu, with huge fields in the east. The site is enriched with silent atmosphere and beautiful natural landscape. The house is to dwell a nuclear family which occasionally changes to a joint family. So the construction was focused in providing enough space for the dual purpose. Safeguarding the privacy of the nuclear family and at the same time accommodating a large joint family was the motto. The entrance of the house faces the approach road in the west. The major challenge was the land height variation with the approach road, which was about 1 m below. This was levelled properly and to enhance the character of the building elevation was done with a wooden screen giving a contemporary look highlighting it from other nearby buildings and also safeguarding the house from harsh sunlight. To utilise the natural traditional landscape of the fields, the major area of the building, the usable areas, like the family living, dining, veranda, kitchen and the open terrace was designed facing the field giving it a very peaceful and calm atmosphere. The interior was designed in sync with the nature with a court yard and plants that can be maintained within and the special features like the wooden staircase and the simple courtyard in toilets gives the perception of living in modern comfort and aesthetic environment.

.

.

.

Project Title Project Title Project Title Project Title Project Title Project Title Project Title Project Title Project Title Project Title Project Title Project Title